GEZONDHEIDSVERKLARING

Rijschool machtigen

Dit heette voorheen een eigen verklaring.

Als je wil beginnen aan je rijlessen, heb je misschien al eens van de term ‘gezondheidsverklaring’ gehoord. Maar misschien klinkt deze kreet je totaal onbekend. Je hebt een gezondheidsverklaring nodig om praktijk examen te mogen doen. Daarom leggen wij je graag uit wat een eigen verklaring is. De gezondheidsverklaring heette voorheen ‘eigen verklaring’.

Voor je praktijkexamen moet je een ingevulde gezondheidsverklaring hebben. Eerder kon dit op papier worden ingevuld bij jou instructeur in de auto, maar tegenwoordig gaat dit online via jou Digi-D. Dit doe je voor de aanvraag van jou examen.

Dit gezondheidsverklaring vragenlijst je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Heb je bijvoorbeeld ADHD, autisme of ben je slechtziend, dan vul je dat in op dit formulier. Het is erg belangrijk dat je de vragen altijd eerlijk beantwoordt. Doe je dat niet, dan ben je niet alleen strafbaar, maar dan loop je ook het risico dat je bijvoorbeeld problemen krijgt met je verzekering wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk. De vragen zijn te beantwoorden met ‘ja’ en ‘nee’, waarbij ‘nee’ eigenlijk steeds betekent dat je nergens iets mee te maken hebt.

Als je overal 100% eerlijk ‘nee’ op kunt antwoorden, kan je doorgaan met je lessen en het uiteindelijke praktijkexamen.

Wat gebeurd er als ik ergens ‘ja’ op antwoord?
Het kan zijn dat het CBR besluit dat je eerst een rijtest moet doen. Hier zitten geen extra kosten aan verbonden, dus het kost je alleen een rijles. Zie een rijtest als een bijkomend voordeel. Zo kun je de sfeer van het CBR proeven.

Wees absoluut niet bang voor deze rijtest. Jou instructeur weet wanneer jij klaar bent voor deze rijtest, zodat jij met 100% zelfzekerheid deze test aflegt.
Na deze test kunnen wij je pas inplannen voor een praktijk examen. Op dit moment is er een wachtlijst voor praktijkexamenplekken. Houd er dus rekening mee dat je de gezondheidsverklaring en eventuele rijtest op tijd aanvraagt.

Het kan zijn dat het CBR je doorverwijst naar een medici. De extra kosten zijn voor eigen rekening. Zodra alle gegevens binnen zijn, bepaald het CBR of je geschikt bent om aan het verkeer deel te nemen. Het komt niet vaak voor dat dit niet zo is!

Tegenwoordig is het zo dat je een gezondheidsverklaring alleen nog zelf bij het CBR kunt indienen. Dit doe je via Mijn CBR.

Let op: als je je gezondheidsverklaring niet indient, is reservering van het examen niet mogelijk. Je vult alleen een echte gezondheidsverklaring in op de website van het CBR zelf!

Wil je meer weten over de gezondheidsverklaring voor je aan je rijlessen begint? Neem dan contact met ons op.