Hoe zit dat nu met die tram?

Tram regels

“De tram heeft voorrang”

Bij ons in de buurt hebben we geen trams. Misschien denk je wel ach waarvoor moet ik dan de voorrangsregels van tram onthouden. Stel je wil samen met je vrienden een dagje naar Amsterdam en je gaat met de auto, want je hebt natuurlijk net je rijbewijs! Ai…. daar hebben ze wel tramlijndiensten.

Trams rijden alleen in de grote steden, omdat er voor deze een afwijkende regel geldt. Door de afwijkende regels en de voornamelijk assertieve rijstijl van de treinachtige voertuigen gebeuren er relatief veel ongelukken mee.

Wanneer heeft de tram nu voorrang? Ik kan mij voorstellen dat zoveel informatie over 1 voertuig je duizelig maakt. Want ook al kom je van rechts op een gelijkwaardige kruising en de tram komt van links, dan moet je toch voorrang verlenen aan de tram. Zo ook als je allebei de zelfde weg in wilt gaan, gaat normaal een korte bocht voor een lange bocht. Normaal gesproken wel ja, maar een tram is hier natuurlijk weer een uitzondering op en heeft wel degelijk als eerste voorrang.

Allert zijn

Naast de voorrangsregels moet je ook bedacht zijn op gehaaste in- en uitstappende passagiers en mocht je dan eindelijk een parkeerplaats gevonden hebben in de drukke stad, let dan wel op dat je niet vlak langs de tramrails parkeert, want deze voertuigen zijn breder dan de rails.

Maar goed even terugkomend op de voorrang. Het lijkt erop dat de tram altijd voorrang heeft, maar dat is ook niet zo. Eigenlijk is het heel simpel om de regels omtrent de tram te houden.

Want:
Een tram stopt alleen voor, verkeerslichten, haaientanden en een zebrapad.
Voor de rest heeft de tram wel degelijk voorrang, ook van links!

Regels tram

Oefen je theorie met onze examentraining! Bestel deze nu!

Wil je weten waar deze voertuigen rijden? Kijk dan eens op Wikipedia!