Mag ik met een B rijbewijs een aanhanger trekken?

Aanhanger B

De lente is aangebroken en je ziet meer mensen iets achter hun auto vervoeren. Het is lekker weer je hebt vanmiddag een afspraak om stenen te halen voor je terras, dan komt een aanhanger toch goed van pas. Of je wilt lekker met je paard in het bos rijden, maar dat is zo ver weg. Dan is een trailer een goede optie. Tot slot ben je druk je vakantie aan het plannen. Je hebt de mooiste plek van de camping, maar nu nog de caravan…

Mag je zo maar alles achter je auto hangen? Waar moet je op letten? Hoe zit het nou toch met dat gewicht? Je krijgt allerlei tips en adviezen, wat wel of niet mag en waar je aan moet denken. Je hoofd gaat ervan tollen.

Maar zo lastig is het niet hoor. Ik leg je graag uit met welke aanhanger en gewicht je mag rijden met je B en BE rijbewijs.

Toegestane maximum-massa:
Om te beginnen moet je weten wat de Toegestane maximum-massa van je voertuig is. Zo kan je weten welk rijbewijs je nodig hebt om een aanhangwagen of caravan te trekken. De Toegestane maximum-massa van een auto of een aanhangwagen wordt vastgesteld door de fabrikant en staat niet altijd op het kentekenbewijs. Soms staat het ook op typeplaatjes. Deze komt ongeveer overeen als je het gewicht van de auto en het laadvermogen bij elkaar optelt. Je kan het ook vragen bij de RDW.
Let op: het maximum trekgewicht van de auto die mag uiteraard niet overschreden worden

Met behulp van onderstaand schema kunt u bepalen welk rijbewijs u nodig hebt om een caravan te trekken.

Regels aanhanger B en BE

*Regels BE zijn veranderd:
De regels voor het BE rijbewijs zijn in 2013 veranderd. Heb je, je BE rijbewijs voor 19 januari 2013 gehaald? Dan gelden voor jou andere regels. Je mag dan elke aanhanger of oplegger gebruiken. Er is dan geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat de trekhaak het gewicht aan kan (maximale trekhaaklast). De maximale trekhaaklast moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto.

Tip: als je de verlichtingskabel van de aanhanger op de auto hebt aangesloten, laat dan iemand kijken of je lichten, knipperlichten en remlichten het doen.

Have a safe trip!

Lees nog meer blogs op ons blogoverzicht!

Regels aanhanger B en BE
Het juiste antwoord is B.