Mag je met slippers aan rijden?

Slippers autorijden

Even de slippers aan en rijden in in de auto. Je moet namelijk even snel met de auto op en neer om bijvoorbeeld een boodschapje te doen. Zo’n kort ritje kan heus wel even met de slippertjes aan, toch? Ja, dat kan zeker. Maar het kan je ook zeker veel geld kosten.

​Officieel mag je in Nederland autorijden met je slippers, het is niet wettelijk verboden. Maar het is zeker niet slim. Je blijft met slippers of Croqs makkelijker achter een pedaal hangen en je glijd sneller uit, net als dat je met blote voeten rijdt. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Hier zegt de wet natuurlijk wel weer wat over. het is namelijk verboden je zodanig in het verkeer te gedragen dat je andere weggebruikers in gevaar brengt.

In het buitenland kan je zelfs een boete riskeren als je met slippers gaat autorijden. Vorig jaar werd een Nederlandse vrouw in de Franse stad Toulouse bekeurd omdat ze teenslippers droeg achter het stuur. Dit koste haar negentig euro. Daar kan je toch veel leukere dingen van doen op je vakantie.

Bij een ongeluk in Nederland keert de verzekeraar niet of niet alles uit. Je zal in Nederland niet de gehele schade hoeven te betalen, maar het kan je dus wél (veel) geld kosten als je met slippers of blote voeten een verkeersongeluk veroorzaakt. Als het blijkt dat je tijdens het ongeval slippers of helemaal niks aan je voeten droeg, dan wordt in veel gevallen alleen de schade van de tegenpartij vergoed, ook al heb je een WA-plusverzekering. Deze vergoedt normaal ook (een deel van) de eigen schade.

Het is niet veilig en niet verstandig om met slippers, croqs of bloten voeten auto te rijden. Ook het CBR geeft mee dat het autorijden veilig moet zijn.

​Tip van de dag: Trek daarom stevige schoenen aan als je gaat autorijden. Zo heb je grip op de weg én op de auto.

Verkeersregels in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Check dan even de verkeersregels. Hier zijn apps voor zoals de Going abroad-app. Deze app geeft de belangrijkste verkeersregels in Europa weer.

Bekijk ons blogoverzicht voor meer blogs!