Wat geeft de snelheidsbelijning aan?

Snelheidsbelijning

Vandaag gaan we het hebben over de snelheidsbelijning op de wegen. Bij elke snelheid hoort een bijbehorende belijning. Zo weet de automobilist hoe hard hij ergens mag rijden.

Let op de verkeersborden gaan altijd nog boven de snelheidsbelijning.

De maximumsnelheid is 100 km per uur. Deze weg heeft doorgetrokken kantstrepen. De doorgetrokken middenstrepen laten je zien dat het een gevaarlijke weg is en dat inhalen is verboden. Bij onderbroken strepen mag je natuurlijk inhalen. Dit beteken niet dat het altijd veilig is om in te halen. De groene vulling in het midden benadrukt dat je hier maximaal 100 km per uur mag rijden. Je kunt als automobilist hier wel auto’s, vrachtauto’s en motoren verwachten. Het is verboden voor: landbouwvoertuigen, brommobielen, bromfietsen, fietsers en voetgangers.​

Snelheidsbelijning 100 weg

De maximumsnelheid is 80 km per uur. Deze weg heeft onderbroken kantstrepen. Door de doorgetrokken middenstrepen is inhalen van beide kanten verboden. Als je onderbroken middenstrepen hebt, is inhalen toegestaan, mist het veilig genoeg is.
Je kunt als automobilist hier wel auto’s, vrachtauto’s en motoren verwachten. Het is verboden voor: bromfietsen, fietsers en voetgangers. Deze zal je hier niet tegenkomen. ​

Snelheidsbelijning 80 weg

De maximumsnelheid is 60 km per uur. Deze 60 km weg heeft onderbroken kantstrepen en geen middenstreep. Soms zie je aan de zijkanten rode suggestiestroken. Deze stroken worden ook wel verward met fietsstroken, maar het is alleen een fietsstrook als daar een witte fiets op afgebeeld is. Je kunt hier als automobilist alle verkeer tegenkomen. Dit houdt in dat je alle weggebruikers tegen kunt komen: auto’s, vrachtauto’s, motoren, landbouwvoertuigen, brommobielen, bromfietsen, fietsers, ruiters en voetgangers.​

Snelheidsbelijning 60 weg

Test hier je theoriekennis!