Faalangst tijdens rijlessen

Faalangst

Faalangst is de angst om te falen, te kort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen. Het is natuurlijk heel vervelend als je tijdens een rijles een prestatie wil leveren, maar er onzeker over bent dat je het niet gaat halen.

Er gaan gedachten door je heen als: “Ik krijg vast een black-out” of “het zal me vast niet lukken”. Meestal presteer je door de angst minder. Je kan allerlei negatieve effecten gaan vertonen zoals zweten, trillen, uitstellen, gek doen, agressief worden, gekke gedachten, piekeren, slapeloosheid, hartkloppingen, noem maar op. Dit zorgt ervoor dat je minder goede resultaten behaalt.

Positieve faalangst
Faalangst kan soms een positieve uitwerking hebben. De aanwezige angst of spanning voor een betere prestatie. Je bent dan scherper en kan dan beter focussen dan onder normale omstandigheden. De stress of nervositeit is een extra stimulans en werkt daarom dus positief. Ook kan kan de positieve faalangst zorgen dat je beter bent voorbereid, omdat je ergens tegenop ziet

Negatieve faalanst
De negatieve faalangst is de meest voorkomende variant. Negatieve faalangst is erg lastig voor de leerling zelf, omdat je dingen vergeet, die je onder normale omstandigheden nog wel wist. Dit is een black-out en de stress heeft dus een negatieve uitwerking. De stress en angst werken dan negatief en kunnen zelfs een vicieuze cirkel zijn. Als iemand met faalangst door stres of black out niet slaagt, is dit een ‘bevestiging’ voor hem of haar dat hij/zij het niet kan. Daardoor wordt de leerling opnieuw angstig om te falen. Gelukkig kan onze instructeur je hier goed bij begeleiden. Hij bewaard de rust en geeft jou de ruimte die je nodig hebt. Daarnaast zijn er een aantal tips voor negatieve faalangst en om de cirkel te doorbreken!

4 tips bij het overwinnen van faalangst
Om faalangst te overwinnen is het nodig om zelfvertrouwen op te bouwen tijdens de rijles zodat er veranderingen kunnen plaats vinden.  Door te handelen boek je resultaten en krijg je zelfvertrouwen, dat is wat de cyclus van faalangst doorbreekt.

1: Fouten maken mag
Weet dat je fouten mag maken. Dat moet ook, want je leert van je fouten. Je moet beseffen dat je nog niet kunt autorijden en dat je rijles neemt, om het te leren. Als dit besef doordringt heb jij je faalangst overwonnen. Faalangst overwinnen is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk.

2: Geloof in jezelf
Het belangrijkste is zelfvertrouwen. Geloof in jezelf dat jij jouw doelen kunt behalen. Als je dat ook echt gaat geloven, zal je van je faalangst afkomen. Wees niet meer bang en geloof in jezelf. Dit is het sterkste middel dat je in kunt zetten tegen faalangst.

3: Leer van de behaalde resultaten
Als het niet gelukt is om jou doel te bereiken, weet dat je goed op weg bent!
Stel je krijgt de opdracht aangeleerd om een bocht achteruit te rijden, maar het lukt niet om goed uit te komen op de weg. Weet dan dat je in ieder geval achteruit kunt rijden. Dus de helft van de opdracht is al behaald.

4. Blijf positief
Hoe moeilijk het soms ook lijkt, probeer het positieve van de situatie in te zien. Zie de beschreven situatie van punt 3.
Leer van je fouten en blijf er voor gaan.

 

Onze rij instructeur Richard heeft alle rust, expertise en kennis om jou te helpen om je rijbewijs te halen. Hij helpt jou om zeker te worden in het verkeer.
Because:You can’t do it yet… But later you CAN!!

 

Veilig en vertrouwd op weg met Rijschool Montfrans!

Schrijf je nu in via: rijschoolmontfrans.nl/inschrijven