Kennis auto praktijkexamen

Kennis praktijkexamen

Wat moet je tijdens een praktijkexamen van de auto weten?

Spannend, je gaat praktijkexamen doen! Naast de praktijktest, moet je ook kennis hebben van de auto zelf. Je hoeft echt geen auto monteur te zijn, maar het wel handig dat je weet waar je bijvoorbeeld ruitensproeier vloeistof, olie of koelvloeistof bij moet vullen.

Voordat je deze vragen krijgt, krijg je eerst een zelfreflectieformulier. Deze vul je voor je examen in. Maak je geen zorgen, niks is goed of fout aan dit formulier. Het geeft alleen jezelf een betere reflectie op hoe je rijd.

Vervolgens ga je naar buiten. De examinator test je op twee dingen. Je zicht en je kennis van auto. Bij het testen van je zicht moet je bijvoorbeeld het kenteken voorlezen een andere auto. Bij het testen van je kennis van de auto, kan je bijvoorbeeld vragen krijgen over de bandenspanning, bandenprofiel of wat er onder de motorkap zit.

Welke vragen kunnen er worden gesteld?

Waar zit de tank voor de koelvloeistof en hoe vul ik deze bij?
Waar vind ik de olie en hoe weet ik wanneer ik genoeg olie heb bijgevuld?
Waar zit de tank voor de ruitensproeier vloeistof en hoe vul ik deze bij?
Waar zit de accu?
Waar vind ik de remvloeistof?

Bekijk dit filmpje die het CBR heeft gemaakt!

Ken je theorie:

Het is raadzaam om voor je praktijkexamen je theorie nog even op te frissen. Kijk samen  jou rij-instructeur ook eens onder de motorkap. Het verschilt per situatie hoeveel vragen je krijgt tijdens het praktijk examen. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de zenuwen. Het belangrijkste is dat je veilig rijdt!

Lees ook eens deze blog, om nog meer kennis van de auto te krijgen!