Praktijkexamen B veranderd

Praktijkexamen

Het praktijkexamen veranderd vanaf 25 maart 2019. Het praktijkexamen categorie B gaat veranderen. Deze wordt op meerdere punten aangepast. Zo wordt de navigatie een standaard onderdeel in het examen. Ook veranderd er wat aan de bijzondere verrichtingen.

Navigatiesysteem:

Vanaf 2011 moeten de examenauto’s een navigatiesysteem hebben. De examinator kan kiezen uit het examenonderdeel navigatie of zelfstandig route rijden. Het CBR  wil met het navigatie onderdeel, als standaard onderdeel, aansluiten op de dagelijkse praktijk, waarin de meeste Nederlanders navigatieapparatuur in hun auto hebben.

Het rijden naar een aangegeven plek verdwijnt ook uit het examen. De clusteropdracht (steeds drie tot vijf routeopdrachten achter elkaar) komt alleen bij uitzondering nog aan bod, bijvoorbeeld bij uitval van het navigatiesysteem.

Bijzondere verrichtingen:

Daarnaast gaat er het één en ander veranderen bij de bijzondere verrichtingen. De stopopdracht verdwijnt en maakt plaats voor recht achteruit rijden. Daarnaast worden de opdrachten voor de bijzondere verrichtingen preciezer. De examenkandidaat dan geen algemene opdracht tot parkeren, maar de kandidaat krijgt te horen dat hij moet fileparkeren of moet parkeren in een haaks of schuin vak. Dit is natuurlijk geen enkel probleem, want wij stomen jou helemaal klaar voor het examen!

De overige bijzondere verrichtingen zoals een bochtje achteruit rijden, de hellingproef, omkeren door middel van steken of een halve draai zitten er nog wel in. Soms kan het zijn dat je 2 verschillende verrichtingen uit moet voeren, waarvan je zelf de plek mag bepalen.

Situatiebespreking:

De situatiebespreking is het nabespreken van een recente situatie. Deze bespreking wordt per 25 maart uit het examen gehaald. Volgens het CBR kunnen de kandidaten hierdoor nerveus worden wat ten nadele van het presteren is.  De situatiebespreking blijft wél een onderdeel van de tussentijdse toets.

Bron: https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/12/21/praktijkexamen-auto-op-de-schop-vanaf-25-maart/