Tips tegen een laagstaande zon bij het lessen

Zon en lessen

Zon en lessen. Dat klinkt als een fijne combinatie. Maar niks is minder waar. Een laagstaande zon kan vreselijk vervelend in de ogen prikken. Misschien heb jij als bijrijder hier ook al wel eens last van gehad.

De felle zon vind je vooral vroeg in de ochtend of eind van de middag. We zijn natuurlijk hartstikke blij met de zon, maar niet als deze in onze ogen schijnt. Het is vervelend, maar kan ook echt zorgen voor gevaarlijke situaties! Wist je dat er zelfs 20% meer ongevallen gebeuren door een laagstaande zon? Daarom hebben wij de belangrijkste punten op papier gezet om jou te helpen.

Zon en lessen?! Neem een zonnebril mee!

Zijn je ramen schoon?
Dit klinkt misschien logisch, maar houdt altijd in de gaten of je ramen van binnen en buiten schoon zijn. Door de vuile of vettige ruit kan je bij een laagstaande zon ook extra verblind worden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ruitensproeier reservoir goed gevuld is met ruitwisservloeistof. Dan kan je de buitenkant schoon sproeien. Rij ook niet te lang door met oude ruitenwissers. Deze trekken lelijke strepen op je ruit, waardoor je zicht verminderd. De kans dat je ruit beschadigd is ook meer aanwezig en een reparatie is nog altijd duurder dan een set nieuwe wissers.

Zonneklep
In bijna elke auto zitten zonnekleppen en eigenlijk zijn ze altijd net niet lang genoeg. De zon schijnt eronderdoor, waardoor de laagstaande zon je nog steeds verblind. Er bestaan wel verlengde zonnekleppen of losse kleppen met een zuignap voor op de zijruit. Let op: die laatste optie is NIET toegestaan om op de voorruit te bevestigen! Dan kan je beter gaan voor een goede zonnebril.

Gebruik een goede zonnebril
Dat lijkt misschien normaal, maar helaas ligt het niet zo voor de hand. De meeste mensen hebben niet standaard een zonnebril in de auto liggen, dus bij een laagstaande zon kan je deze dan ook niet gebruiken. Het is aan te raden om gewoon een vaste bril in je auto te leggen. Ben je nog aan het lessen? Vergeet dan niet om een zonnebril mee te nemen tijdens het lessen. Naast het felle licht, heb je als automobilist vooral last van de schittering die je verblind. Daarom adviseren wij altijd om voor een zonnebril te kiezen met polariserende glazen. Dit is echt een verademing voor je ogen en maakt de situatie een stuk overzichtelijker en dus veiliger. Als je voor je beroep veel de weg op moet is het aan te raden om naar een roadview bril te kijken. Dit is een bril met oranje/bruine glazen en hierdoor zie je meer contrast. Zelfs bij nat wegdek en een reflectie van de zon.

Denk aan je snelheid
Het is belangrijk om je snelheid aan t passen. Door de laagstaande zon kan je snel iets over het hoofd zien en met een hoge snelheid duurt het langer om tot stilstand te komen. Veiligheid gaat voor alles en als er wel wat gebeurd ben je langer onderweg!