Water op de weg:

Pas op bij water op de weg

Gevaar van water op de weg.

Het regent regelmatig in ons land. Soms staan de straten blank en dan kan water op de weg echt een probleem zijn. Een nat wegdek kan gevaarlijk zijn. Het kan lastig zijn om een situatie goed in te schatten. Beginnende bestuurders hebben hier meer moeite mee dan gevorderde bestuurders.

Ondergelopen weg:

Één van de gevaren bij een ondergelopen weg zijn drijvende putdeksels. De putten kunnen de grote hoeveelheid water niet aan. Er ontstaan groten gaten die zo niet kunt zien. Als je daar te hard doorheen rijdt en je komt met een wiel in een gat, kan je behoorlijke schade aan je auto hebben.

Daarnaast wil het voorkomen dat het trottoir ook is onder gelopen. Je ziet dan niet waar de stoeprand zit.

Wees je bewust van de gevaren bij een nat wegdek. Zo is het verstandig om soms wat langzamer te rijden. Je remweg is namelijk langer dan anders.

Lucht aanzuiging:

Waar een hoop mensen zich niet van bewust zijn of zelfs niet weten is dat als je door een hele diepe plas of ondergelopen weg rijdt, de lucht aanzuiging voor de motor onder water geen lucht, maar water aanzuigt. Dan ontstaat er een ‘waterslot’, waardoor alles in het motorblok krom gaat, waardoor deze kapot gaat.

Aquaplanning:

Bij aquaplaning ontstaat er een waterlaag tussen de één of meerdere banden en het wegdek, waardoor de auto als het ware drijft en onbestuurbaar is. Rij daarom nooit met versleten banden. Het profiel van de autoband geeft je grip op de weg en dat is belangrijk.

In Nederland is het wettelijk verplicht om 1,6 millimeter profiel te hebben. Ook de hardheid van de banden zijn belangrijk. Te harde of zachte banden verhogen ook de kans op aquaplanning. Lees nu onze blog over bandenspanning voor meer informatie: https://rijschoolmontfrans.nl/2019/05/06/bandenspanning/

Het is belangrijk om rustig te blijven! Stuur naar waar je naartoe wil en hou dat doel vast. Je banden zullen vanzelf weer grip krijgen.