Spoorwegovergang vrij laten

Spoorwegovergang

Een spoorwegovergang is een kruising met de rails van een trein en de weg waar jij op rijdt. Wist je dat je verplicht bent zo’n spoorwegovergang vrij te laten?

Hoe vaak zie je wel niet gebeuren dat er een file vormt, waardoor bestuurders tot stilstand komen op de spoorwegovergang?!

DIT IS LEVENSGEVAARLIJK! Wij zien het dagelijks gebeuren bij de spoorwegovergang in Nunspeet, bij het station. Het is ook een lastige situatie en de automobilisten komen vaak door een inschattingsfout tot stilstand op de spoorwegovergang.

Wij horen dan ook regelmatig de volgende 2 opmerkingen:

  1. “Ik dacht dat het wel kon, omdat de auto’s voor mij nog doorreden.”
  2. “Dat is de schuld van de personen die verderop de splitsing ander auto’s laten ritsen.”

Uiteraard is dit een gevolg- oorzaak. Dat zelfde punt 2 valt ook onder sociaal rijgedrag. Als jij als weggebruiker voor een overweg ervoor zorgt dat je altijd ruimte hebt aan de overkant creëer je veilige en overzichtelijke situaties voor jezelf.

Spoorwegovergang
Wettelijk gezien moet je zelfs de overgang vrij houden!

Daarnaast mag je wettelijk gezien nooit een spoorwegovergang oversteken als deze niet geheel vrij is. Dus als je geen ruimte aan de overkant hebt, wacht je voor de overgang.

Het gebeurd vaak dat mensen toch doorrijden, door bijvoorbeeld een inschattingsfout, vervolgens tot stilstand komen en dat dan de spoorbomen dicht gaan. Wat een ontzettend angstige situatie oplevert.

Mensen onthoudt: veiligheid eerst!

En daarbij staat zelfs in de wet omschreven dat je gewoon niet mag stilstaan op een overgang!

Artikel 15a Wegenverkeerswet 1994:
1. Weggebruikers mogen een overweg opgaan, indien zij direct kunnen doorgaan en de overweg geheel kunnen vrijmaken.
2. Bij overwegen laten weggebruikers een spoorvoertuig voorgaan en laten daarbij de overweg geheel vrij.

Artikel 23 Wegenverkeerswet 1994:
1.De bestuurder mag zijn voertuig niet laten stilstaan:
a.Op een kruispunt of een overweg.

Hopelijk doet deze tekst alle weggebruikers beseffen hoe kwetsbaar je bent. Zorg altijd voor je eigen veiligheid. Dus passeer alleen een spoorwegovergang, als er ook echt ruimte is aan de overkant!