Kennis auto voor examen

Kennis auto

Wat moet je van de auto weten?

Het is belangrijk om enige kennis van de auto te hebben. Tijdens je praktijk examen kan het zijn dat de examinator je wat vragen stelt over de motor van de auto of over de banden. Er zijn dat ook wat technische punten die je moet weten.

Maar wat kan je nu precies verwachten?

Doordat jij examen doet, gaat de examinator ervan uit dat jij wat kennis van de auto zelf hebt. Ze kunnen je vragen om de motorkap los te maken. Er zit binnen in de auto een hendel om de kap te openen. Het openen van de motorkap heb je wel eens geoefend tijdens je rijles.

De motorkap gaat niet zomaar los. Er zit een beveiliging op door middel van een haak. Deze haak wordt ook wel een windhaak genoemd. Met de ene hand houd je de kap vast en met de andere klik je het hendeltje los. Vervolgens kan je de motorkap helemaal openen. De kap weegt aardig wat. Vergeet deze dus niet correct op de stang te zetten, anders klapt hij weer dicht.

Je hoeft echt niet over alle kennis van de auto te beschikken. Maar de dingen die je altijd bij moet kunnen vullen tijdens je rit moet je weten te vinden. Wij hebben een duidelijke foto gemaakt van de motor van de lesauto. Bij elk auto merk zit het weer net even anders, maar de symbolen zijn het zelfde!

Test: Weet jij wat dit is?

Antwoord: Het is de remvloeistof!

Het overige wat je moet weten van de motor is waar de koelvloeistof, oliepeilstok, motorolie en de ruitensproeiervloeistof zitten.

Kennis over de banden:

Kennis over de auto gaat verder dan de motor zelf. Je moet ook wat van de banden weten. De examinator kan ook over de banden vragen stellen.
Hier gaan we verder op in, in onze volgende blog.

Tip: Lees hier alvast meer over de Bandenspanning controleren.