Banden kennis examen

auto examen

Behalve goed kunnen rijden, moet je ook van sommige dingen kennis hebben voor je auto examen.

In onze vorige blog hebben we je verteld wat je moet weten over de motor van de auto en wat waar zit. In deze blog vertellen we je wat van belang is om te weten over de banden.

Wat moet je weten voor je auto examen over de banden?

De banden zijn de schoenen van de auto. Het geeft je grip op de weg en zorgt voor je veiligheid. Een goede conditie en enige kennis van de banden is dus ontzettend belangrijk voor je eigen veiligheid.

Uiteraard moet je erop letten dat je banden niet zijn uitgedroogd, maar het belangrijkste is de diepte van het profiel en de spanning.

Profieldiepte:

Het profiel van de band geeft je grip op de weg, maar deze voert ook het water af, om aquaplanning te voorkomen. Elk type band heeft een type profiel, de ene band richt zich op regen, terwijl de ander band zich focust op de zomer of juist de winter met een dik pak sneeuw.

De minimale profieldiepte van autobanden zijn 1,6milimeter. (Dit geldt voor alle banden).

Winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 4mm hebben. Anders mag het geen winterband meer heten. Is de band onder die verplichte 4 mm, verliest deze de winterband eigenschappen en moet deze worden vervangen.

De profieldiepte kan je meten door slijtage indicatoren op de band zelf of een bandenprofielmeter.

Bandenspanning:

Naast de profieldiepte, moeten de banden ook op de juiste spanning zijn.

Een band die te slap is, heeft weinig spanning en dat geeft slijtage aan de buiten- en de binnenkant van de band. Daarnaast heb je minder grip en de kans op een klapband is groter.

Een band die te hard is, heeft te veel spanning en dat geeft slijtage op het middelste gedeelte van de band. Ook dit geeft minder grip en de kans op een klapband is groter.

Je hoeft niet exact te weten welke band op welke spanning moet zijn, als je maar weet waar je deze informatie kunt vinden. Dit kan je terugvinden in het instructieboekje van de auto of bij de deur aan de bestuurderskant. Wil je meer over de bandenspanning weten, kijk dan eens op deze blog.

Overige kennis banden:

Verder is het van belang dat je weet dat het ventieldopje een rol speelt bij de bescherming van je band. Als je deze verliest, kan er vuil in het ventiel komen, waardoor de band lek gaat.

Een goedgekeurde winterband moet een sneeuwvlokje hebben. Dit is vaak ook een vereiste voor sneeuw gebieden in het buitenland.

Kennis over de motor:

Wat moest je ook alweer weten over de motor van de auto? In onze vorige blog vertellen wij je precies wat van belang is om te weten! Kijk daarom ook eens op deze pagina “Kennis auto voor examen

auto examen
Kennis over de banden voor je auto praktijkexamen