Militaire colonne:

Militaire colonne

Je denkt bij een militaire colonne waarschijnlijk aan een optocht met legervoertuigen. Maar wist je dat het alleen een militaire colonne is, als ze aan bepaalde eisen voldoen…

Hoe herken je nou een militaire colonne?

Elk voertuig in de colonne is voorzien van een vlag aan de voorkant en een gekleurde koplamp. Hieronder staat het op een rijtje:
-Het 1ste voertuig: heeft 1 rechter blauwe koplamp en 2 blauwe vlaggen.
-De middelste voertuig(en) hebben 1 rechter blauwe koplamp en 1 rechter blauwe vlag.
-Het laatste voertuig heeft 1 rechter groene koplamp en een rechter groene vlag.

Uitvaartstoet:

Een uitvaartstoet met motorvoertuigen moeten voorzien zijn van een zwarte vlag met 3 witte strepen. De rouwauto voert 2 van deze vlaggen. 1 aan de rechter voorkant en 1 aan de linker voorkant.

Voorrangsregels:

Normaal heb je op gelijkwaardige kruispunten te maken met gelijkwaardige bestuurders. Lees in onze andere blogs hoe het zit met de standaard voorrang en uitzonderingen hierop. Voor nu houden we het puur bij de militaire colonne en de uitvaartstoet. Je mag een militaire colonne of uitvaartstoet met motorvoertuigen niet doorsnijden op gelijkwaardige kruispunten. Dit is een verkeersregel, dus wanneer er verkeerstekens of verkeerslichten op een kruispunt staan, komt deze regel te vervallen. Let op als je een groen licht hebt, moet je de colonne toch voor laten gaan. Je mag dan weer rijden op het moment dat het laatste voertuig gepasseerd is. 

Kijk voor meer informatie op de site van Veilig Verkeer Nederland.

Het is belangrijk om je kennis up to date te houden en het is belangrijk om goed te leren voor je theorie examen. Wil je meer weten en leren? Ga dan naar ons blogoverzicht! Hier vind je verschillende onderwerpen in het verkeer of van de auto.