Profieldiepte

Profieldiepte

Bandenspanning:

Er zijn verschillende soorten banden voor een auto. Je hebt zomerbanden en winterbanden. In deze blog richten we ons puur tot de autobanden.

Bandenprofiel:

Een juiste bandenprofiel is van belang voor de grip op de weg. Heb je te weinig profieldiepte, dan kan je eerder in de slip raken. Ook heb je een grotere kans op aquaplanning, omdat het water niet goed kan worden afgevoerd. Net als een onjuiste bandenspanning. Wil je meer weten over de bandenspanning weten, kijk dan op deze blog,

Minimale profieldiepte:

Er geldt een wettelijke minimum aantal millimeter voor een autoband. Dit is 1,6mm voor alle banden. Maar hoe kan je nou zien wanneer een band nog voldoende profiel heeft?

Dit kan je op verschillende manieren controleren. Als eerste kan je de profieldiepte opmeten met een speciale profieldieptemeter. Dit is een klein apparaatje die heel nauwkeurig laat zien hoeveel millimeter diepte je nog hebt. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij de Brezan.

Maar een band is ook voorzien van indicatoren tussen het profiel. Dit zijn kleine blokjes tussen het profiel op de band. Als je band gelijk is met zo’n indicator blokje, moet je echt nieuwe banden! Je zit namelijk dan al op die 1,6 mm.

Winterbanden profieldiepte:

Bij winterbanden is de geadviseerde profieldiepte 4 millimeter. Daaronder mag je er wel mee rijden, maar is het geen winterband meer. Onder die 4millimter verliest een winterband namelijk al zijn voordelen als winterband.

Overige bandenkennis:

Wil je meer weten wat er zoal gevraagd wordt op een examen? Kijk dan eens op onze blog die je alles verteld over wat je van de banden moet weten voor je examen.