Het is echt herfst!

Bladeren op de weg blog

Bij herfst in het verkeer, denk je aan bladeren op de weg. De herfst is al enige tijd geleden begonnen en heb je misschien wel gemerkt dat we al veel verschillende weersomstandigheden hebben gehad. We hebben dit jaar al herfstdagen met mist gehad, maar ook dagen met een laagstaande zon, die in je ogen prikt. Houdt hier rekening mee en pas je rijgedrag hierop aan. Controleer ook vaker je voertuig. Bekijk ook eens onze andere blogs voor tips bij mist of een laagstaande zon.

Blaadjes op de weg

Naast, regen, mist of een laagstaande zon, heb je vooral met bladeren te maken in de herfst. Je merkt dat de bomen vrijwel al hun blad zijn verloren. Dat betekend dat er veel bladeren op de weg liggen.

Bladeren op de weg kan gevaar veroorzaken. Misschien denk je; ‘Ach wat kunnen die onschuldige blaadjes nou voor kwaad?’ Maar die onschuldige blaadjes kunnen best voor wat problemen zorgen in het verkeer. Ze veroorzaken namelijk gladheid. Misschien ken je deze gladheid al wel als fietser of bromfietser.

Bladeren op de weg blog

Gladheid door bladeren

In de auto heb je dus ook last van die gladheid. Je kan niet zo makkelijk omvallen als met de fiets, maar je kan wel in de slip raken. Daarom is het profiel van je banden des te belangrijker. Als je hier niet op let en te weinig profiel hebt, heb je meer kans op slipgevaar. Lees hier onze blog over het juiste profiel.

Als er veel bladeren op de weg liggen, kan je beter niet abrupt remmen. Door de gladheid van de bladeren kan je dus door het remmen in de slip raken met alle gevolgen van dien. Probeer daarom geleidelijk te remmen of vaart te minderen door je gas los te laten.

Belijning foetsie

Door de bladeren kan je minder goed of zelfs geen belijning meer zien op de weg. Daarom is het heel belangrijk dat je op je eigen weghelft blijft en indien nodig pas je, je snelheid aan. Snij dus geen bochten af. (Dat mag natuurlijk nooit… maar ik zeg het er toch even extra bij).

Bij parkeervakken zal je ook merken dat het inparkeren moeilijker gaat. Je oriëntatiepunten voor je stuurmomenten kunnen weg zijn.